• 100% gegarandeerd hoogste rendement
 • Testlocatie in Oldebroek
Winkelwagen

Zonnepanelen op verschillende type daken

Zonnepanelen zijn op vrijwel elk dag te plaatsen. Wij vertellen je meer over het plaatsen van de zonnepanelen op verschillende type daken. Daarbij gaan per dak dieper in op de aandachtspunten. Denk eraan dat elke situatie anders is. Wij adviseren je daarom graag en maken een legplan voor het plaatsen van de zonnepanelen. In het legplan wordt duidelijk op welke manier wij de zonnepanelen het beste kunnen plaatsen voor het hoogste rendement.

Zonnepanelen op een plat dak

Een plat dak is het meest ideale dak om zonnepanelen op te plaatsen. De panelen worden op een montageframe voor zonnepanelen op een plat dak geplaatst, in de meest ideale hoek. Deze hoek ligt tussen de 15 en 55 graden. Hoeveel zonnepanelen je op een plat dak kunt plaatsen hangt af van de grootte van je dak. De panelen worden in rijen achter elkaar geplaatst. De afstand die nodig is tussen de rijen hangt af van de hoogte van de zonnepanelen. Je kunt de meeste zonnepanelen kwijt als je kiest voor een oost-west ligging. Dit is echter niet in elke situatie het meest optimaal. We hebben een aantal voordelen van zonnepanelen op een plat dak op een rijtje gezet.

 • De zonnepanelen hebben de meest optimale positionering, wat zorgt voor een beter rendement
 • Zonnepanelen op een plat dak kunnen makkelijker koelen dan zonnepanelen op een schuin dak
 • Meeverhuizen van je zonnepanelen is eenvoudig
 • Je hebt geen vergunning nodig

Zonnepanelen in dak

Een andere optie zijn zonnepanelen in het dak, ook wel indak panelen genoemd. Hier zitten verschillende voor en nadelen aan.

Voordelen:

 • De zonnepanelen vormen een strak geheel met de rest van het dak en het heeft een mooie uitstraling
 • Er is een lagere dakbelasting nodig. De zonnepanelen dienen tegelijkertijd als dakbedekking. Hierdoor is het systeem minder zwaar dan een opdak systeem.
 • Bij het aanschaffen van een nieuwbouwwoning kun je ervoor kiezen om de zonnepanelen in te laten bouwen. Dit scheelt veel in de kosten voor dakpannen.

Nadelen:

 • De prijs ligt een stuk hoger dan bij opdak zonnepanelen en je hebt een lager rendement met deze panelen.
 • De zonnepanelen installatie is brandgevoeliger. Dit komt omdat de panelen hun warmte minder goed kwijt kunnen.
 • Je kunt geen volledige btw teruggave aanvragen. Dit komt doordat de zonnepanelen niet alleen stroom opwekken maar ook als dakbedekking dienen. Bij een indak systeem mag je slechts een derde deel van de btw terugvragen.

Dakkapel met zonnepanelen

Een dakkapel heeft vaak een relatief simpele constructie wat maakt dat deze niet gebouwd is om een zwaar gewicht te dragen. Bij een dakkapel gaat het om een plat dak. Dat betekent dat er gebruik gemaakt moet worden van consoles. De panelen liggen vaak ook nog dicht op de rand van de dakkapel wat maakt dat ze vatbaar worden voor de wind. Dit alles maakt de zonnepanelen vaak te zwaar voor een dakkapel. Het is wel mogelijk om een zonnepanelen installatie te plaatsen op een dakkapel, maar het gebeurt niet vaak.

Zonnepanelen rieten dak

Zonnepanelen op een rieten dak zijn gemakkelijk te plaatsen. Bij een nieuw rieten dak wordt er een uitsparing gemaakt waar vervolgens de zonnepanelen in geplaatst worden. Bij een bestaand rieten dak wordt deze uitsparing ook gemaakt, maar dit is iets lastiger. Er moet namelijk genoeg ventilatie zijn voor de zonnepanelen. Nog een aantal punten om op te letten zijn:

 • De zonnepanelen mogen niet te diep in het dak geplaatst worden, omdat het riet dan een schaduw kan vormen.
 • De zonnepanelen mogen ook niet te hoog liggen. Hierdoor hoopt vocht zich gemakkelijker op. Ook wordt het riet in de loop van de jaren dunner. De panelen kunnen dan boven het dak uit gaan steken.
 • De zonnepanelen moeten vrij van het riet zijn voor een goede ventilatie.

Zoals je kunt lezen kan je zonnepanelen op verschillende type daken plaatsen. Bij elk dak zijn er weer andere dingen waar je rekening mee moet houden. Als je twijfels hebt over of je zonnepanelen kunt plaatsen op jouw dak dan mag je altijd contact met ons opnemen. Wij geven graag vrijblijvend advies over jouw situatie.

Veelgestelde vragen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn geschikt voor vrijwel elk dak. Wel zijn er per dak bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden. Wij maken altijd een legplan specifiek voor jouw dak. Neem dus gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Ja, zonnepanelen hebben onderhoud nodig. In Nederland is dit onderhoud relatief laag. Toch is het goed om 2 à 3 keer in het jaar je zonnepanelen te inspecteren. Wij vertellen je hier alles over het onderhoud van je zonnepanelen.

Onderhoud zonnepanelen

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Er zijn heel wat voordelen aan het aanschaffen van zonnepanelen. Voor veel mensen is het grootste voordeel de energiebesparing en daarbij een lagere energierekening. Maar er zijn nog meer voordelen. Zo draag je bijvoorbeeld bij aan de verbetering van het milieu.

Voordelen zonnepanelen

Deze klanten gingen u voor

Oudleusen | Airco Haier Tundra 2.5 kW

Verkoop
Installatie
Lees meer

Nieuw-Amsterdam | Airco Haier tundra 5.0 kw

Lees meer

Klazienaveen | Airco Haier tundra 2.5 kw

Verkoop
Installatie
Lees meer
Bekijk al onze projecten

Reviews

Wat hebben andere mensen te zeggen over Trendyverwarmen.nl?

 • Goede bereikbaarheid en service. Goed advies aan de telefoon en op locatie goede service geleverd met uitleg. Toppers echt een aanrader

  Mathijn

  Geplaatst op: 2023-03-15 09:17:38
 • Onlangs zonneboilerset met 4 panelen en boilervat bij Trendy Eco gekocht en in samenwerking geinstalleerd. Goede ervaring met ze: zeer sympathiek, meedenkend, behulpzaam en betrouwbaar. Echt een aanrader. Het systeem werkt inmiddels perfect.

  Onno

  Geplaatst op: 2023-02-16 10:10:02
 • Top service! We hebben een huis gekocht waar TrendyVerwarmen jaren geleden de pelletkachel heeft geleverd. Zelfs nu nog helpen ze ons wanneer we vragen hebben. Heel fijn!

  Maikel

  Geplaatst op: 2023-01-16 16:17:45
 • Trendy Eco heeft geweldig goed, geduldig, vakkundig en snel geholpen bij een storing van mijn pellet-cv. Ze laten je zeker niet in de kou zitten! Fijn dat zulke service nog te vinden is.

  Marnix Simonis

  Geplaatst op: 2022-11-24 14:32:37