9.8
Winkelwagen

Zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. Wij vertellen je meer over het plaatsen van de zonnepanelen op verschillende type daken. Daarbij gaan we dieper in op punten waar je op moet letten per dak.

Zonnepanelen op een plat dak

Een plat dak is het meest ideale dak om zonnepanelen op te plaatsen. De panelen worden op consoles geplaatst, in de meest ideale hoek. Deze hoek ligt tussen de 15 en 55 graden. Hoeveel zonnepanelen je op een plat dak kunt plaatsen hangt af van de grootte van je dak. De panelen worden in rijen achter elkaar geplaatst. De afstand die nodig is tussen de rijen hangt af van de hoogte van de zonnepanelen. Je kunt de meeste zonnepanelen kwijt als je kiest voor een oost-west ligging. Dit is echter niet in elke situatie het meest optimaal. Meer over zonnepanelen op een plat dak lees je hier.

Zonnepanelen in dak

Een andere optie zijn zonnepanelen in het dak, ook wel indak panelen genoemd. Hier zitten verschillende voor en nadelen aan.

Voordelen:

 • De zonnepanelen vormen een strak geheel met de rest van het dak en het heeft een mooie uitstraling.
 • Er is een lagere dakbelasting nodig. De zonnepanelen dienen tegelijkertijd als dakbedekking. Hierdoor is het systeem minder zwaar dan een opdak systeem.
 • Bij het aanschaffen van een nieuwbouwwoning kun je ervoor kiezen om de zonnepanelen in te laten bouwen. Dit scheelt veel in de kosten voor dakpannen.

Nadelen:

 • De prijs ligt een stuk hoger dan bij opdak zonnepanelen en je hebt een lager rendement met deze panelen.
 • De zonnepanelen installatie is brandgevoeliger. Dit komt omdat de panelen hun warmte minder goed kwijt kunnen.
 • Je kunt geen volledige btw teruggave aanvragen. Dit komt doordat de zonnepanelen niet alleen stroom opwekken maar ook als dakbedekking dienen. Bij een indak systeem mag je slechts een derde deel van de btw terugvragen.

Dakkapel met zonnepanelen

Een dakkapel heeft vaak een relatief simpele constructie wat maakt dat deze niet gebouwd is om een zwaar gewicht te dragen. Bij een dakkapel gaat het om een plat dak. Dat betekent dat er gebruik gemaakt moet worden van consoles. De panelen liggen vaak ook nog dicht op de rand van de dakkapel wat maakt dat ze vatbaar worden voor de wind. Dit alles maakt de zonnepanelen vaak te zwaar voor een dakkapel. Het is wel mogelijk om een zonnepanelen installatie te plaatsen op een dakkapel, maar het gebeurd niet vaak.

Zonnepanelen rieten dak

Zonnepanelen op een rieten dak zijn gemakkelijk te plaatsen. Bij een nieuw rieten dak wordt er een uitsparing gemaakt waar vervolgens de zonnepanelen in geplaatst worden. Bij een bestaand rieten dak wordt deze uitsparing ook gemaakt, maar dit is iets lastiger. Er moet namelijk genoeg ventilatie zijn voor de zonnepanelen. Nog een aantal punten om op te letten zijn:

 • De zonnepanelen mogen niet te diep in het dak geplaatst worden, omdat het riet dan een schaduw kan vormen.
 • De zonnepanelen mogen ook niet te hoog liggen. Hierdoor hoopt vocht zich gemakkelijker op. Ook wordt het riet in de loop van de jaren dunner. De panelen kunnen dan boven het dak uit gaan steken.
 • De zonnepanelen moeten vrij van het riet zijn voor een goede ventilatie.

Zoals je kunt lezen kan je zonnepanelen op verschillende type daken plaatsen. Bij elk dak zijn er weer andere dingen waar je rekening mee moet houden. Als je twijfels hebt over of je zonnepanelen kunt plaatsen op jouw dak dan mag je altijd contact met ons opnemen.

Reviews

Wat hebben andere mensen te zeggen over Trendyverwarmen.nl?

 • Geweldige nazorg. Ook na een paar maanden na installatie van de ketel service verleend in zelfs Zeeland maar ook een expert op het gebied van pelletketels. Super!

  Pieter

  Geplaatst op: 22-04-2021
 • snelle levering en prima advies

  Harko

  Geplaatst op: 22-04-2021
 • Binnen een week kwamen ze de airco bij ons plaatsen. Ze werken netjes en zijn erg vriendelijk.

  Elma van der Veen

  Geplaatst op: 15-04-2021
 • Super service en alles netjes afgeleverd!

  Liza

  Geplaatst op: 23-01-2021
 • Ze communiceren prettig en zijn erg vriendelijk. Leveren goed werk en hebben veel kennis van zaken!

  Bram

  Geplaatst op: 16-09-2020
 • Wij hebben een sun pro 2000 infrarood verwarming gekocht en geleverd gekregen voor het verwarmen van onze terrasoverkapping super goed product en snel geleverd wij zijn er erg blij mee ik beveel dit bedrijf bij iedereen aan

  Gerrit Hamberg

  Geplaatst op: 31-05-2020
 • Goed adres. Doen wat ze zeggen. Snelle service. Kennis van zaken en ook nog eens aardige mensen.

  Nijland

  Geplaatst op: 05-02-2020
 • Aardige behulpzame mensen. Alles snel geregeld en geleverd .

  Anneke

  Geplaatst op: 19-12-2019
 • Zijn helder, duidelijk en compleet met wat er mogelijk is. Monteurs denken goed mee en zijn zeer behulpzaam! Dikke prima! Groet Arno en Skye

  Arno

  Geplaatst op: 29-11-2019