Mobiele airco kopen?

De meest eenvoudige en flexibele oplossing om de slaapkamer te koelen, is een mobiele airco. Dit type airco bestaat uit één module op wieltjes. Door de wieltjes kun je de airco gemakkelijk verplaatsen. Een mobiele airco zuigt de omgevingslucht via de achterkant op, koelt deze en blaast deze via de voorkant de kamer in. De hitte die tijdens het koelen vrijkomt, wordt via een vrij dikke slang aan de achterzijde afgevoerd.

Toont alle 5 resultaten

Houd het koel met een mobiele airco

Nu de zomers elk jaar heter lijken te worden en hittegolven langer worden, lukt het in de zomer niet meer om de temperatuur in huis een beetje aangenaam te houden. Hoe hoger in huis, des te heter het wordt. De meeste mensen slapen op de eerste verdieping of op zolder. Dat zijn nu juist de plekken in huis die het meest opwarmen. Temperaturen van boven de 30 graden Celsius zijn, ook ‘s nachts, geen uitzondering. Als het zo heet is in de slaapkamer, kom je niet meer aan een goede nachtrust toe. Na verloop van tijd gaat dit je opbreken. Na een paar nachten zweten en niet slapen, voel je je uitgeput. Om de temperatuur in de slaapkamer aangenaam te houden, besluiten steeds meer mensen een airco aan te schaffen.

De inhoud van de te koelen ruimte

Het is verstandig om van te voren te weten hoe groot de ruimte is die je wilt koelen. Een mobiele airco heeft namelijk een bepaalde koelcapaciteit. Deze wordt uitgedrukt in BTU. BTU staat voor British Thermal Unit. Het komt er in principe op neer dat je een hogere BTU waarde nodig hebt naarmate je een grotere ruimte wilt koelen. In de specificatie van een mobiele airco vind je altijd de BTU waarde en het aantal kubieke meters dat je kunt koelen. Voor een kleine slaapkamer heb je minder BTU nodig dan voor een complete zolder. Mocht je twijfelen aan de BTU waarde die je nodig hebt, dan kun je op het internet gemakkelijk een rekenhulp vinden.

Het geluidsniveau van de airco

Ongeacht wat er soms beloofd wordt, een stille mobiele airco bestaat niet. Een mobiele airco maakt altijd geluid. Wel is het zo dat niet alle mobiele airco’s evenveel geluid maken. Met name als de airco actief moet koelen, produceert de airco flink wat geluid. In de specificaties van de airco vind je altijd het geluidsniveau. Deze waarde wordt uitgedrukt in dB (decibel). Zeker voor gebruik in de slaapkamer, kun je het beste zoeken naar een model dat weinig dB produceert. Het helpt als je het de BTU waarde goed op de ruimte afstemt. Een airco met een lagere BTU waarde produceert in de regel ook minder geluid. Ook kun je bij de meeste mobiele airco’s de ventilator in twee of drie standen zetten. ‘s Nachts kun je dan de laagste, en stilste, stand kiezen.

De afvoerslang

Om een mobiele airco zo goed mogelijk te laten werken, moet je de afvoerslang naar buiten zien te krijgen zonder dat er warme buitenlucht naar binnen komt. Airco raamafdichting is een simpele oplossing voor dit probleem. De slang steekt door de afdichting en kan zo de warme lucht goed kwijt zonder dat er warme lucht binnenkomt.

Ingebouwde verwarming

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar de meeste mobiele airco’s kunnen ook verwarmen. En mobiele airco met verwarming is met name handig in een studeerkamer of tuinhuis. In de zomer houd je het koel in en in de winter lekker warm.