• 100% gegarandeerd hoogste rendement
 • Testlocatie in Oldebroek
Winkelwagen

Zonneboiler

een zonneboiler zorgt voor warm water en verwarming van je woning door energie van de zon. Dit zorgt voor een flinke besparing in energieverbruik onder de douche en in de keuken. Maar wat is de werking van een zonneboiler en wat zijn de kosten en besparingen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de zonneboiler. 

Wat is een zonneboiler

Tegenwoordig zijn er een heleboel manier om bewust bezig te zijn in je huis, bijvoorbeeld het gebruik van een warmtepomp en zonnepanelen. Maar wat is een zonneboiler nu eigenlijk? Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Een huishouden bespaart al snel 180m3 gas. In de zomermaanden levert de zonneboiler bijna al het warme water. In de winter zorgt je hr-ketel of een warmtepomp voor het aanvullende deel van het warme water.

Werking zonneboiler

Benieuwd naar de werking van een zonneboiler? Lees dan verder. Een zonneboiler bestaat uit: 

 • Een of meer zonnecollectoren op het dak voor het opvangen van zonnewarmte
 • Een voorraadvat (80 tot 300 liter) met pomp en leidingen
 • Een naverwarmer. Dit is meestal een combiketel

De zonnecollectoren worden op het dak geplaatst. Deze zonnecollectoren zijn erop gebouwd om de warmte uit het zonlicht te gebruiken om water te verwarmen. In de zonnecollectoren zit een vloeistof die tot wel 90 graden kan verwarmen. Deze vloeistof loopt via een leiding naar het voorraadvat. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat het via een leiding naar een naverwarmen, meestal de hr-ketel. Zoals al eerder benoemd helpt de naverwarmer mee om in de winter al het water warm te krijgen. 

Zonneboiler kopen

Als je overweegt een zonneboiler te kopen ben je natuurlijk ook benieuwd wat je de besparingen zijn per jaar met een zonneboiler. De kosten van een zonneboiler liggen gemiddeld rond de €3.300. De subsidie voor een zonneboiler is dan ongeveer €1000. De subsidie wordt aangeboden om het makkelijker te maken een zonneboiler te kopen. De kosten van een zonneboiler worden zo namelijk al deels gedekt. 

Berekening zonneboiler besparingen

Naast de zonneboiler kosten zijn er natuurlijk manieren waarop je dit weer terugverdient. Onderstaande berekeningen heeft Milieu Centraal gemaakt en laten heel overzichtelijk zien wat de kosten en besparingen zijn van een zonneboiler. Het gaat over de zonneboiler besparingen per jaar. 

Aantal personen Collector / Voorraadvat (m2/liter) Aankoopprijs (eenmalig) Subsidie (eenmalig) Besparing gas in m3 / euro per jaar
2 2 m2 / 80 liter € 2.500 € 600 120 m3 / € 120
4 3,5 m2 / 150 liter € 3.300 € 1.000 180 m3 / € 180
6 5 m2 / 220 liter € 4.300 € 1.350 240 m3 / € 240

Let op: Netto bespaar je 20 euro minder omdat je ook kosten hebt voor onderhoud en voor stroom voor de pomp. 

Een zonneboiler zorgt dus gemiddeld al snel voor €180 besparing per jaar op de gaskosten.

Veelgestelde vragen

Hoe groot is een zonneboiler

Voor een 4-persoons huishouden is een zonneboiler 3,5m2, met een opslagvat van 150 liter. Dit opslagvat moet op je zolder/bovenste verdieping geplaatst worden. Let er dus op dat hier ruimte voor is in jouw huis.

Deze klanten gingen u voor

Elim | Zonnepanelen op schuindak

Verkoop
Installatie
Lees meer

Anerveen | Heatpipes VTC 30 | Vlakkeplaat 2.15

Verkoop
Installatie
Lees meer

Ouddorp | Zonneboilerset

Verkoop
Installatie
Lees meer
Bekijk al onze projecten

Reviews

Wat hebben andere mensen te zeggen over Trendyverwarmen.nl?

 • Goede bereikbaarheid en service. Goed advies aan de telefoon en op locatie goede service geleverd met uitleg. Toppers echt een aanrader

  Mathijn

  Geplaatst op: 2023-03-15 09:17:38
 • Onlangs zonneboilerset met 4 panelen en boilervat bij Trendy Eco gekocht en in samenwerking geinstalleerd. Goede ervaring met ze: zeer sympathiek, meedenkend, behulpzaam en betrouwbaar. Echt een aanrader. Het systeem werkt inmiddels perfect.

  Onno

  Geplaatst op: 2023-02-16 10:10:02
 • Top service! We hebben een huis gekocht waar TrendyVerwarmen jaren geleden de pelletkachel heeft geleverd. Zelfs nu nog helpen ze ons wanneer we vragen hebben. Heel fijn!

  Maikel

  Geplaatst op: 2023-01-16 16:17:45
 • Trendy Eco heeft geweldig goed, geduldig, vakkundig en snel geholpen bij een storing van mijn pellet-cv. Ze laten je zeker niet in de kou zitten! Fijn dat zulke service nog te vinden is.

  Marnix Simonis

  Geplaatst op: 2022-11-24 14:32:37