• 100% gegarandeerd hoogste rendement
 • Testlocatie in Anerveen
Winkelwagen

Onderhoud zonnepanelen

In Nederland is zonnepanelen schoonmaken vaak overbodig door de vele regen die er in ons land valt. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat een hoop stof of vogelpoep zich ophoopt op je panelen. Het is het beste om je zonnepanelen 2 à 3 keer per jaar te inspecteren op stof en ander vuil. Woon je in de buurt van een bouwplaats, zware industrie of een drukke weg of andere oorzaken van fijnstof? Controleer ze dan iets vaker, dit kunt u zelf het beste inschatten.

Jouw zonnepanelen reinigen in het voorjaar

Het is het beste om je zonnepanelen in de vroege lente schoon te maken, zodat deze in de zomer het optimale rendement kunnen behalen. Een veel voorkomende oorzaak van vuil zijn ook stuifmeel en Saharazand, deze veroorzaken voornamelijk in de lente en zomer veel overlast. Saharazand komt bij warm weer via luchtstromen boven Nederland. Als het dan regent komt het stof met de neerslag op het oppervlak en dus ook op jouw panelen. Het is dus handig om vooral in een warme zomer je zonnepanelen wat vaker te controleren.

Het reinigen van de panelen

Over het algemeen heb je voor zonnepanelen schoonmaken niets meer dan een emmer water en een spons nodig. Het gebruiken van generieke schoonmaakmiddelen wordt afgeraden, omdat deze bij sommige zonnepanelen de coating kan aantasten. Schoonmaken door gebruik te maken van een schuurspons of hogedrukspuit is ook af te raden, meestal is een zachte doek en water voldoende voor zelfs grote hoeveelheden vogelpoep. Als er dan toch hardnekkig vuil achterblijft op de zonnepanelen, kan je er altijd voor kiezen speciale reinigingsmiddelen voor zonnepanelen te gebruiken.

Door vuil en vogelpoep vangen zonnepanelen minder licht op waardoor de opbrengst omlaag gaat. Het schoonmaken is dan een goede oplossing om je voordeel te verhogen. Verwacht hierbij een verhoging van het rendement van ongeveer 3 tot 4%.

Veilig schoonmaken van zonnepanelen

Het belangrijkste van de schoonmaak is natuurlijk de veiligheid. Zet voor het schoonmaken altijd eerst de omvormer uit en blijf van de bekabeling af. Zonnepanelen zijn normaal stevig en waterbestendig, maar neem vooral geen risico’s. Ook is het erg belangrijk om te zorgen dat de zonnepanelen goed te bereiken zijn. Gebruik altijd de juiste uitrusting en draag bij lastig te bereiken plekken ten alle tijden valbeveiliging. Een hogedrukspuit gebruiken wordt ook stevig afgeraden, dit kan door de hoge druk de zonnecellen en de bekabeling beschadigen. Het schoonmaken is het makkelijkst als je gebruik maakt van een uitschuifbare telescoop borstel die je aansluit op de tuinslang, deze zorgen voor makkelijke bereikbaarheid en veroorzaken bij juist gebruik geen schade.

Wat ook belangrijk is om in acht te houden is de temperatuur van de zonnepanelen. In de volle zon kan het oppervlakte van een zonnepaneel bijzonder heet worden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het schoonmaken van je zonnepanelen over te laten aan een professioneel bedrijf.

Veelgestelde vragen

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Ja, zonnepanelen hebben onderhoud nodig. In Nederland is dit onderhoud relatief laag. Toch is het goed om 2 à 3 keer in het jaar je zonnepanelen te inspecteren. Wij vertellen je hier alles over het onderhoud van je zonnepanelen.

Onderhoud zonnepanelen

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Er zijn heel wat voordelen aan het aanschaffen van zonnepanelen. Voor veel mensen is het grootste voordeel de energiebesparing en daarbij een lagere energierekening. Maar er zijn nog meer voordelen. Zo draag je bijvoorbeeld bij aan de verbetering van het milieu.

Voordelen zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Weet je niet helemaal hoe zonnepanelen werken? Geen probleem, wij leggen het graag aan je uit. Wij vertellen je over de verschillende soorten zonnepanelen, het nut van een omvormer en de opslag van jouw energie.

Lees meer

Deze klanten gingen u voor

Oudleusen | Airco Haier Tundra 2.5 kW

Verkoop
Installatie
Lees meer

Nieuw-Amsterdam | Airco Haier tundra 5.0 kw

Lees meer

Klazienaveen | Airco Haier tundra 2.5 kw

Verkoop
Installatie
Lees meer
Bekijk al onze projecten

Reviews

Wat hebben andere mensen te zeggen over Trendyverwarmen.nl?

 • Geweldige nazorg. Ook na een paar maanden na installatie van de ketel service verleend in zelfs Zeeland maar ook een expert op het gebied van pelletketels. Super!

  Pieter

  Geplaatst op: 22-04-2021
 • snelle levering en prima advies

  Harko

  Geplaatst op: 22-04-2021
 • Binnen een week kwamen ze de airco bij ons plaatsen. Ze werken netjes en zijn erg vriendelijk.

  Elma van der Veen

  Geplaatst op: 15-04-2021
 • Super service en alles netjes afgeleverd!

  Liza

  Geplaatst op: 23-01-2021
 • Ze communiceren prettig en zijn erg vriendelijk. Leveren goed werk en hebben veel kennis van zaken!

  Bram

  Geplaatst op: 16-09-2020
 • Wij hebben een sun pro 2000 infrarood verwarming gekocht en geleverd gekregen voor het verwarmen van onze terrasoverkapping super goed product en snel geleverd wij zijn er erg blij mee ik beveel dit bedrijf bij iedereen aan

  Gerrit Hamberg

  Geplaatst op: 31-05-2020
 • Goed adres. Doen wat ze zeggen. Snelle service. Kennis van zaken en ook nog eens aardige mensen.

  Nijland

  Geplaatst op: 05-02-2020
 • Aardige behulpzame mensen. Alles snel geregeld en geleverd .

  Anneke

  Geplaatst op: 19-12-2019
 • Zijn helder, duidelijk en compleet met wat er mogelijk is. Monteurs denken goed mee en zijn zeer behulpzaam! Dikke prima! Groet Arno en Skye

  Arno

  Geplaatst op: 29-11-2019