• 100% gegarandeerd hoogste rendement
 • Testlocatie in Oldebroek
Winkelwagen

Onderhoud zonnepanelen

In Nederland is zonnepanelen schoonmaken vaak overbodig door de vele regen die er in ons land valt. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat een hoop stof of vogelpoep zich ophoopt op je panelen. Het is het beste om je zonnepanelen 2 à 3 keer per jaar te inspecteren op stof en ander vuil. Woon je in de buurt van een bouwplaats, zware industrie of een drukke weg of andere oorzaken van fijnstof? Controleer ze dan iets vaker, dit kun je zelf het beste inschatten.

Jouw zonnepanelen reinigen in het voorjaar

Het is het beste om je zonnepanelen in de vroege lente schoon te maken, zodat deze in de zomer het optimale rendement kunnen behalen. Een veel voorkomende oorzaak van vuil zijn ook stuifmeel en Saharazand, deze veroorzaken voornamelijk in de lente en zomer veel overlast. Saharazand komt bij warm weer via luchtstromen boven Nederland. Als het dan regent komt het stof met de neerslag op het oppervlak en dus ook op jouw panelen. Het is dus handig om vooral in een warme zomer je zonnepanelen wat vaker te controleren.

Het reinigen van de panelen

Over het algemeen heb je voor zonnepanelen schoonmaken niets meer dan een emmer water en een spons nodig. Het gebruiken van generieke schoonmaakmiddelen wordt afgeraden, omdat deze bij sommige zonnepanelen de coating kan aantasten. Schoonmaken door gebruik te maken van een schuurspons of hogedrukspuit is ook af te raden, meestal is een zachte doek en water voldoende voor zelfs grote hoeveelheden vogelpoep. Als er dan toch hardnekkig vuil achterblijft op de zonnepanelen, kan je er altijd voor kiezen speciale reinigingsmiddelen voor zonnepanelen te gebruiken.

Door vuil en vogelpoep vangen zonnepanelen minder licht op waardoor de opbrengst omlaag gaat. Het schoonmaken is dan een goede oplossing om je voordeel te verhogen. Verwacht hierbij een verhoging van het rendement van ongeveer 3 tot 4%.

Veilig schoonmaken van zonnepanelen

Het belangrijkste van de schoonmaak is natuurlijk de veiligheid. Zet voor het schoonmaken altijd eerst de omvormer uit en blijf van de bekabeling af. Zonnepanelen zijn normaal stevig en waterbestendig, maar neem vooral geen risico’s. Ook is het erg belangrijk om te zorgen dat de zonnepanelen goed te bereiken zijn. Gebruik altijd de juiste uitrusting en draag bij lastig te bereiken plekken ten alle tijden valbeveiliging. Een hogedrukspuit gebruiken wordt ook stevig afgeraden, dit kan door de hoge druk de zonnecellen en de bekabeling beschadigen. Het schoonmaken is het makkelijkst als je gebruik maakt van een uitschuifbare telescoop borstel die je aansluit op de tuinslang, deze zorgen voor makkelijke bereikbaarheid en veroorzaken bij juist gebruik geen schade.

Wat ook belangrijk is om in acht te houden is de temperatuur van de zonnepanelen. In de volle zon kan het oppervlakte van een zonnepaneel bijzonder heet worden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het schoonmaken van je zonnepanelen over te laten aan een professioneel bedrijf.

Veelgestelde vragen

Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Ja, zonnepanelen hebben onderhoud nodig. In Nederland is dit onderhoud relatief laag. Toch is het goed om 2 à 3 keer in het jaar je zonnepanelen te inspecteren. Wij vertellen je hier alles over het onderhoud van je zonnepanelen.

Onderhoud zonnepanelen

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Er zijn heel wat voordelen aan het aanschaffen van zonnepanelen. Voor veel mensen is het grootste voordeel de energiebesparing en daarbij een lagere energierekening. Maar er zijn nog meer voordelen. Zo draag je bijvoorbeeld bij aan de verbetering van het milieu.

Voordelen zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Weet je niet helemaal hoe zonnepanelen werken? Geen probleem, wij leggen het graag aan je uit. Wij vertellen je over de verschillende soorten zonnepanelen, het nut van een omvormer en de opslag van jouw energie.

Lees meer

Deze klanten gingen u voor

Elim | Zonnepanelen op schuindak

Verkoop
Installatie
Lees meer

Anerveen | Heatpipes VTC 30 | Vlakkeplaat 2.15

Verkoop
Installatie
Lees meer

Ouddorp | Zonneboilerset

Verkoop
Installatie
Lees meer
Bekijk al onze projecten

Reviews

Wat hebben andere mensen te zeggen over Trendyverwarmen.nl?

 • Goede bereikbaarheid en service. Goed advies aan de telefoon en op locatie goede service geleverd met uitleg. Toppers echt een aanrader

  Mathijn

  Geplaatst op: 2023-03-15 09:17:38
 • Onlangs zonneboilerset met 4 panelen en boilervat bij Trendy Eco gekocht en in samenwerking geinstalleerd. Goede ervaring met ze: zeer sympathiek, meedenkend, behulpzaam en betrouwbaar. Echt een aanrader. Het systeem werkt inmiddels perfect.

  Onno

  Geplaatst op: 2023-02-16 10:10:02
 • Top service! We hebben een huis gekocht waar TrendyVerwarmen jaren geleden de pelletkachel heeft geleverd. Zelfs nu nog helpen ze ons wanneer we vragen hebben. Heel fijn!

  Maikel

  Geplaatst op: 2023-01-16 16:17:45
 • Trendy Eco heeft geweldig goed, geduldig, vakkundig en snel geholpen bij een storing van mijn pellet-cv. Ze laten je zeker niet in de kou zitten! Fijn dat zulke service nog te vinden is.

  Marnix Simonis

  Geplaatst op: 2022-11-24 14:32:37