• 100% gegarandeerd hoogste rendement
 • Testlocatie in Anerveen
Winkelwagen

Hoe werken zonnepanelen

Een zonnepaneel produceert elektrisch vermogen uit zonlicht. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die zijn gemaakt van een bepaald materiaal. Over het algemeen worden de panelen gemaakt van silicium. Silicium geleid alleen stroom als er licht op valt. De panelen zorgen voor gelijkstroom. Een omvormer zet de stroom vervolgens om in wisselstroom. Wisselstroom kan je gebruiken in huis.

Mono of poly zonnepanelen

Mono en poly zonnepanelen komen het meest voor. Beide soorten panelen zijn gemaakt van Silicium zonnecellen. Het productieproces van de cellen bepaalt of het om mono- of polycellen gaat. Mono zonnecellen zijn vooral mooier dan poly zonnecellen. De mono variant heeft een donkere, haast zwarte kleur. De poly zonnepanelen zijn blauw van kleur. Dit is één van de voornaamste redenen dat mensen voor mono panelen gaan. Maar er is nog meer om rekening mee te houden. Zo doen de poly zonnepanelen het beter bij indirect licht en het mono zonnepaneel beter met direct licht. Het is daarom belangrijk om naar jouw eigen situatie te kijken. In het Nederlandse klimaat is er echter niet veel verschil in de opbrengst van deze twee varianten.

CIS zonnepanelen

CIS zonnepanelen worden ook wel dunne film zonnepanelen genoemd. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de gangbare mono en poly zonnepanelen. Vooral de laatste tijd worden CIS zonnepanelen steeds populairder. Het belangrijkste argument hiervoor is het uiterlijk. Daarnaast zijn ook de prestaties over het algemeen goed.

Omvormer

Zoals eerder al benoemd zorgt de omvormer ervoor dat de gelijkstroom uit de panelen wordt omgezet naar wisselstroom. De omvormer van de zonnepanelen is hét belangrijkste onderdeel van je installatie. Het wordt ook wel ‘het hart van het systeem’ genoemd.

Hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?

Met de omvormer kan je volledig inzicht krijgen in hoeveel stroom je al hebt opgewekt met je zonnepanelen. Deze data is zelfs tot een jaar tijd terug te zien. Afhankelijk van welk type omvormer jij kiest kan je deze data ook uitlezen op een app op je telefoon. Dat is nog eens extra handig. De levensduur van een omvormer is wel beduidend lager dan die van de zonnepanelen. Zonnepanelen werken over het algemeen 25 jaar zonder al te veel rendementsverlies. Dat is niet in het geval van de omvormer. De meeste omvormers hebben een levensduur van 8-12 jaar. Daarna zijn ze aan vervanging toe. De oorzaak hiervan is dat de omvormer over veel elektronische onderdelen beschikt en deze veel worden belast.

Welke omvormer heb ik nodig?

Welke omvormer jij nodig hebt is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat jij op je dak hebt liggen. De capaciteit van de zonnepanelen worden aangeduid met de eenheid WP. Dit wil zeggen dat de zonnepanelen een bepaald vermogen kunnen afleveren onder de juiste omstandigheden (denk aan ligging, helling). De totale capaciteit van je zonnepanelen (WP) moet je omvormer dus kunnen verwerken. In Nederland is het heel lastig om je zonnepanelen op hun volledige vermogen te krijgen. Daarom wordt het aangeraden om een voor een omvormer te kiezen die tussen de 90% en 110% van het totale aantal WP aankan.

Transformator in een omvormer

Er zijn omvormers die worden aangeboden met een transformator en er worden omvormers aangeboden zonder een transformator. De omvormers zonder transformator hebben over het algemeen een hoger rendement, oftewel minder verlies. Ze worden aangeduid met de type “TL”, Transformator loos. Voor sommige panelen is het verplicht om een omvormer te gebruiken met transformator, anders gaan ze al snel minder goed werken.

Veelgestelde vragen

Hoe werken zonnepanelen?

Weet je niet helemaal hoe zonnepanelen werken? Geen probleem, wij leggen het graag aan je uit. Wij vertellen je over de verschillende soorten zonnepanelen, het nut van een omvormer en de opslag van jouw energie.

Lees meer

Waarom zonnepanelen?

Een zonnepanelen installatie heeft meerdere voordelen. Één van die voordelen is de besparing op de energierekening. Benieuwd naar alle voordelen van een zonnepanelen installatie?

Voordelen zonnepanelen

Welke omvormer heb ik nodig voor zonnepanelen?

Wij vertellen je hier alles over de werking van een zonnepanelen installatie en omvormers.

Lees meer

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Er zijn heel wat voordelen aan het aanschaffen van zonnepanelen. Voor veel mensen is het grootste voordeel de energiebesparing en daarbij een lagere energierekening. Maar er zijn nog meer voordelen. Zo draag je bijvoorbeeld bij aan de verbetering van het milieu.

Voordelen zonnepanelen

Deze klanten gingen u voor

Oudleusen | Airco Haier Tundra 2.5 kW

Verkoop
Installatie
Lees meer

Nieuw-Amsterdam | Airco Haier tundra 5.0 kw

Lees meer

Klazienaveen | Airco Haier tundra 2.5 kw

Verkoop
Installatie
Lees meer
Bekijk al onze projecten

Reviews

Wat hebben andere mensen te zeggen over Trendyverwarmen.nl?

 • Geweldige nazorg. Ook na een paar maanden na installatie van de ketel service verleend in zelfs Zeeland maar ook een expert op het gebied van pelletketels. Super!

  Pieter

  Geplaatst op: 22-04-2021
 • snelle levering en prima advies

  Harko

  Geplaatst op: 22-04-2021
 • Binnen een week kwamen ze de airco bij ons plaatsen. Ze werken netjes en zijn erg vriendelijk.

  Elma van der Veen

  Geplaatst op: 15-04-2021
 • Super service en alles netjes afgeleverd!

  Liza

  Geplaatst op: 23-01-2021
 • Ze communiceren prettig en zijn erg vriendelijk. Leveren goed werk en hebben veel kennis van zaken!

  Bram

  Geplaatst op: 16-09-2020
 • Wij hebben een sun pro 2000 infrarood verwarming gekocht en geleverd gekregen voor het verwarmen van onze terrasoverkapping super goed product en snel geleverd wij zijn er erg blij mee ik beveel dit bedrijf bij iedereen aan

  Gerrit Hamberg

  Geplaatst op: 31-05-2020
 • Goed adres. Doen wat ze zeggen. Snelle service. Kennis van zaken en ook nog eens aardige mensen.

  Nijland

  Geplaatst op: 05-02-2020
 • Aardige behulpzame mensen. Alles snel geregeld en geleverd .

  Anneke

  Geplaatst op: 19-12-2019
 • Zijn helder, duidelijk en compleet met wat er mogelijk is. Monteurs denken goed mee en zijn zeer behulpzaam! Dikke prima! Groet Arno en Skye

  Arno

  Geplaatst op: 29-11-2019