9.8
Winkelwagen

De omvormer van de zonnepanelen is hét belangrijkste onderdeel van je installatie. Het wordt ook wel ‘het hart van het systeem’ genoemd. Voor elke zonnepanelen installatie is er altijd minstens één omvormer nodig. De functie van de omvormer is heel simpel: het omzetten van de energie die is geproduceerd naar stroom wat jij kan gebruiken met je huishoudelijke apparaten! Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom en dankzij de omvormer word deze stroom omgezet naar wisselstroom.

Hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?

Met de omvormer kan je volledig inzicht krijgen in hoeveel stroom je al hebt opgewekt met je zonnepanelen. Deze data is zelfs tot een jaar tijd terug te zien. Afhankelijk van welk type omvormer jij kiest kan je deze data ook uitlezen op een app op je telefoon. Dat is nog eens extra handig. De levensduur van een omvormer is wel beduidend lager dan die van de zonnepanelen. Zonnepanelen werken over het algemeen 25 jaar zonder al te veel rendementsverlies. Dat is niet in het geval van de omvormer. De meeste omvormers hebben een levensduur van 8-12 jaar. Daarna zijn ze aan vervanging toe. De oorzaak hiervan is dat de omvormer over veel elektronische onderdelen beschikt en deze veel worden belast.

Welke omvormer heb ik nodig?

Welke omvormer jij nodig hebt is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat jij op je dak hebt liggen. De capaciteit van de zonnepanelen worden aangeduid met de eenheid WP. Dit wil zeggen dat de zonnepanelen een bepaald vermogen kunnen afleveren onder de juiste omstandigheden (denk aan ligging, helling). De totale capaciteit van je zonnepanelen (WP) moet je omvormer dus kunnen verwerken. In Nederland is het heel lastig om je zonnepanelen op hun volledige vermogen te krijgen. Daarom wordt het aangeraden om een voor een omvormer te kiezen die tussen de 90% en 110% van het totale aantal WP aankan.

Transformator in een omvormer

Er zijn omvormers die worden aangeboden met een transformator en er worden omvormers aangeboden zonder een transformator. De omvormers zonder transformator hebben over het algemeen een hoger rendement, oftewel minder verlies. Ze worden aangeduid met de type “TL”, Transformatorloos. Voor sommige panelen is het verplicht om een omvormer te gebruiken met transformator, anders gaan ze al snel minder goed werken.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag over de gepaste oplossing in jouw situatie.

Reviews

Wat hebben andere mensen te zeggen over Trendyverwarmen.nl?

 • Geweldige nazorg. Ook na een paar maanden na installatie van de ketel service verleend in zelfs Zeeland maar ook een expert op het gebied van pelletketels. Super!

  Pieter

  Geplaatst op: 22-04-2021
 • snelle levering en prima advies

  Harko

  Geplaatst op: 22-04-2021
 • Binnen een week kwamen ze de airco bij ons plaatsen. Ze werken netjes en zijn erg vriendelijk.

  Elma van der Veen

  Geplaatst op: 15-04-2021
 • Super service en alles netjes afgeleverd!

  Liza

  Geplaatst op: 23-01-2021
 • Ze communiceren prettig en zijn erg vriendelijk. Leveren goed werk en hebben veel kennis van zaken!

  Bram

  Geplaatst op: 16-09-2020
 • Wij hebben een sun pro 2000 infrarood verwarming gekocht en geleverd gekregen voor het verwarmen van onze terrasoverkapping super goed product en snel geleverd wij zijn er erg blij mee ik beveel dit bedrijf bij iedereen aan

  Gerrit Hamberg

  Geplaatst op: 31-05-2020
 • Goed adres. Doen wat ze zeggen. Snelle service. Kennis van zaken en ook nog eens aardige mensen.

  Nijland

  Geplaatst op: 05-02-2020
 • Aardige behulpzame mensen. Alles snel geregeld en geleverd .

  Anneke

  Geplaatst op: 19-12-2019
 • Zijn helder, duidelijk en compleet met wat er mogelijk is. Monteurs denken goed mee en zijn zeer behulpzaam! Dikke prima! Groet Arno en Skye

  Arno

  Geplaatst op: 29-11-2019